Vrijwilligersfuncties

Vrijwilligersfuncties 'Gastvrouw/gastheer'

Gastvrouw/-heer bibliotheek

Voor ons filiaal Burgerhoes zijn we op zoek naar een gastheer/-vrouw.

Wat worden je werkzaamheden?

 • Klanten assisteren bij de zelfbedieningsapparatuur, de kopieerapparatuur en de betaalautomaat;
 • Terugplaatsen van media in de rekken;
 • Repareren van boeken, etiketten aanmaken, plastificeren;   Assisteren bij workshops en groepsbezoeken.

Wat verwachten we van jou?

Je hebt een representatief uiterlijk, bent klantgericht en bent een open type. Daarnaast moet je goed met kinderen en jongeren om kunnen gaan en kunnen werken binnen een team (kunnen luisteren, opgedragen taken uitvoeren). Je beheerst de Nederlandse taal, hebt kennis van Windows en hebt minimaal een VMBO-tl-diploma (oude mavo).

De mogelijke werktijden zijn:

 • Dinsdag: 11.00-14.00 uur
 • Woensdag: 11.00-14.00 uur
 • Donderdag: 11.00-14.00 uur
 • Vrijdag: 11.00-14.00 uur

Het is dus ook mogelijk om één dag te werken als gastvrouw/-heer.

Gastvrouw/-heer lezingen

Heb je interesse in kunst, muziek en actuele onderwerpen en vind je het leuk om ondersteuning te bieden bij lezingen? Dan is deze functie geschikt voor jou!

Als gastvrouw/-heer lezingen help je mee bij het innen van de toegangsgelden, het klaarzetten van drank en het plaatsen en opruimen van stoelen. Uiteraard mag je alle lezingen gratis bijwonen!

Vrijwilligersfunctie 'Bibliotheek op school'

Vrijwilliger op school

Voor een aantal basisscholen in Landgraaf zijn we op zoek naar vrijwilligers voor de schoolbieb.

Wat worden je werkzaamheden?

Het innemen, uitlenen, terugplaatsen, repareren en plastificeren van de boeken. 

Wat verwachten we van jou?

 • Goed met kinderen kunnen omgaan;
 • Secuur kunnen werken;
 • Typevaardig;
 • Kennis van Windows; 
 • Kunnen omgaan met Whats App.

Werktijden

Werktijden variëren per school. 

 

Vrijwilligersfuncties 'Taal'

Taalcafé

Er wordt een vrijwilliger gezocht die wil helpen bij het Taalcafé. Het taalcafé vindt iedere maandag plaats van 9.30 uur tot 11.30 uur in de centrale vestiging van bibliotheek Landgraaf in het Burgerhoes.
In het Taalcafé staat ontmoeting centraal: samen Nederlands leren op een leuke manier in een ontspannen sfeer. De taalvrijwilligers maken bezoekers van het Taalcafé wegwijs in Nederland en de Nederlandse taal. Men kan woordspelletjes spelen, samen de krant lezen, de actualiteit bespreken of samen een kop koffie drinken. Iedereen mag aanschuiven.
De vrijwilliger is geduldig, enthousiast en rustig, is sociaal ingesteld en kan goed uitleggen. Empathisch vermogen is een must. De vrijwilliger beschikt over eigen vervoer en is liefst woonachtig in Landgraaf.

Naar Taalhuis

Taalhuis

Er wordt een vrijwilliger gezocht die het spreekuur van het Taalhuis kan gaan bemensen. Het spreekuur is op een vast tijdstip: vrijdagmiddag van 14.00 uur tot 15.00 uur in de centrale vestiging van bibliotheek Landgraaf in het Burgerhoes.
De vrijwilliger is geduldig, enthousiast en rustig, is sociaal ingesteld en kan goed uitleggen. Empathisch vermogen is een must. De vrijwilliger beschikt over eigen vervoer en is liefst woonachtig in Landgraaf.

 Naar Taalhuis

Taalmaatje

Een taalmaatje helpt mensen bij het beter lezen, schrijven, luisteren en spreken. Ter ondersteuning zijn hiervoor in de bibliotheek verschillende materialen ter beschikking.
Van de vrijwilliger wordt verwacht dat deze affiniteit en goede kennis heeft van de Nederlandse taal. Didactische vaardigheden worden zeker op prijs gesteld. De vrijwilliger is geduldig, enthousiast en rustig, is sociaal ingesteld en kan goed uitleggen. Empathisch vermogen is een must. De tijdstippen zijn in overleg. De vrijwilliger beschikt over eigen vervoer en is liefst woonachtig in Landgraaf.

Naar Taalhuis

VoorleesExpress

Stichting VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij hen thuis om voor te lezen. Samen met de ouders streven ze ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. De vrijwilligers lezen voor, spelen taalspellen en verkennen samen de bieb. Zowel het kind als hun ouders worden daarbij nauw betrokken. Voor het tweede seizoen is de bibliotheek nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Naar VoorleesExpress